Simulaties en modellen

We hebben bij ’t ICCE nogal eens vraagstukken opgelost door een model van de werkelijkheid te maken en een simulatie te laten lopen. Dé voorbeelden hiervan zijn Pieter’s non-lineaire dynamische systemen, die kon je doorrekenen met behulp van stapsgewijze integratie; maar je kon ze nooit theoretisch oplossen.

Een andere mooie simulatie die me bijstaat is de volgende. Samen met Frank brachten we een Cessna naar het vliegkamp in Granville, vlak bij de Mt. St. Michel. Ik weet zelfs nog dat het ging om de papa hotel alpha november gold, oftewel de PHANG. Ik mocht mee om driehoekspeilingen naar bakens te verrichten en zo de voortgang op de vliegkaart te volgen.

De reis voerde ons langs Normandië, alwaar we, na een kleine omweg te hebben genomen, over Omaha Beach vlogen. We hadden een voorraadje tomaten meegenomen. Boven het strand gingen de raampjes open, en onder luide uitroepen van Bombs Away gooiden we de tomaten naar buiten.

Ik weet ook de landing in Granville. Tijdens radiocontact met de verkeerstoren zei Frank: “Listen carefully.. I will say zis only whence. Papa hotel alpha november gold, turning base.”

Ontdek meer van icce.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder