KI vs. ASM

In de jonge dagen van het ICCE (denk aan de E in ICCE) hadden we natuurlijk ook een poot die zich intensief met wat later KI is gaan heten bemoeide. Exponent daarvan was Ab de Haan (ik vind Ab de Haans (Hanen?) op Faceboek, maar da’s niet `onze’ Ab: dat spoor loopt dood)

Er was altijd een controverse tussen wat Ab deed, met name met Prolog, en `het andere kamp’ binnen ’t ICCE, dat zich richtte op C en assembler: the need for speed! Prolog was zo vreselijk traag, en dat kwam ook doordat ’t ’n geinterpreteerde taal is.

Op een dag komt Ab vol trots vertellen dat Prolog nu ook vertaald kan worden! Dat moesten we zien! En inderdaad: Ab heeft een executable van zo’n 350 KB (de max. grootte onder MS-DOS) die laat zien wie de opa en oma van Piet en Karel zijn. WOW!

We nemen de executable mee. Ik meen dat Karel ermee aan de slag ging, en na een uurtje of zo komt-ie met de oplossing: de Prolog-lui hebben de Prolog interpreter + te `vertalen’ Prolog programma in een .exe-verpakking geplaatst. De verpakking start de Prolog interpreter als child-process en geeft de interpreter, als vanouds, ’t Prolog programma.

Geen vertaling dus, maar gewoon boerenbedrog? We vonden de executable ook al niet erg snel…

Ontdek meer van icce.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder