ICCE als ISP

Tegenwoordig heeft bijna elke student een laptop, maar toen ik in ’93 met de C++ cursus begon hadden de meeste student alleen een klein plastic mapje met daarin een paar floppies. Aan twee floppies had je voldoende voor de C++ cursus: één voor de Microsoft C++ compiler, de andere voor de sourcefiles, binaries en natuurlijk de onvolprezen ICCE editor ‘OE’.

Om iets met die floppies te kunnen moest je dan nog wel een vrije PC vinden om op te werken en bij voorkeur een niet al te trage. Dit was soms wel lastig en daarom besloot ik om mijn ‘Zilvervloot’ spaarrekening te gebruiken om een 66 mhz 486 DX-2 met 8 mb ram te kopen. Omdat deze in Gouda drie tientjes goedkoper was dan in Groningen haalde ik hem daar, met de OV-Jaarkaart uiteraard.

Nadat ik de C++ cursus had afgerond, mede dankzij dit supersnelle apparaat, en ik de Unix en Perl cursus van Piet had gevolgd, kwam het ICCE opeens met een nieuwe cursus: de Linux installatie cursus. Jawel, in die tijd kon je één studiepunt verdienen als je succesvol Linux aan de praat kreeg op je PC.

Dat was in die tijd best nog wel een uitdaging. Eerst moest je een goed werkende set floppies zien samen te stellen. Ik geloof dat ik een paar keer teruggegaan ben naar het ICCE omdat elke keer floppie #6 het niet deed. Na het installeren van het OS kreeg je dan de X configuratie. Dit was best spannend, want tijdens de cursus hadden we geleerd dat als je de sync waarden verkeerd invulde, je monitor in de fik kon vliegen.

Als je op een gegeven moment een werkend systeem had, dan kon je beziggaan met je internetverbinding. Het ICCE had hiervoor een paar 14K4 modems waarmee je middels dial-back een SLIP verbinding kon opzetten. Omdat je werd teruggebeld, was de afspraak dat je als gebruiker zelf je ’telefoontikken’ telde en die eens per maand kwam betalen. Zo werd het ICCE mijn eerste ISP.

2 gedachtes over “ICCE als ISP”

  1. Ik weet nog dat ik de “callback suite” heb geschreven. Zoals zo vaak: “to scratch my own itch”. Mijn ICCE computer belde me thuis op (scheelt weer ’n tik), elke dag om ’t kwartier tussen 18:00h en 19:00h, en verder ’s morgens tussen 8:00 en 9:00h. Ik moest namelijk op geregelde tijden bij m’n favoriete DikuMUD server kunnen komen, he? Voor zover ik weet, is ’t afrekenen van die telefoontikken er nooit van gekomen. Althans, ik zat er niet fanatiek achteraan….

    1. Ik heb de tikken altijd wel braaf betaald, maar volgens mij moest ik daarvoor naar één of ander secretariaat, niet naar het ICCE. Is een beetje wazig in mijn herinnering, misschien dat iemand anders het nog weet?

Reageren niet meer mogelijk.